De SP is “woedend” dat de Europese Commissie de nationale parlementen buitenspel wil zetten bij het Europese vrijhandelsverdrag met Canada, CETA. Minister Lilianne Ploumen (Handel) is ontstemd en uit onder meer Duitsland klinken ook kritische geluiden.

Volgens SP-Europarlementariër Anne-Marie Mineur is het verdrag “te ingrijpend” om de inbreng van de Tweede Kamer te negeren. Het kabinet meent dat verscheidene onderdelen van CETA onder de bevoegdheden van de lidstaten vallen, zegt Ploumen. Zij gaat proberen haar Europese collega’s aan haar kant te krijgen.

Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker komt volgende week met een voorstel om ratificatie van het verdrag in handen te leggen van het Europees Parlement en een meerderheid van de handelsministers van de EU-landen.

Referendum

Door de nationale parlementen te passeren, kan het geen onderwerp van een referendum worden. In Nederland is al een initiatief gaande voor een referendum over CETA en TTIP, het voorgenomen handelsverdrag met de VS.

In meer landen leeft kritiek. In Duitsland is woensdag bijvoorbeeld door tegenstanders van het verdrag nog een aantal grote protestdemonstraties aangekondigd. Die moeten in september plaatsvinden en de organisatie zegt meer dan 100.000 deelnemers te verwachten.

EU-aangelegenheid

Juncker verdedigde zich woensdag na de EU-top in Brussel. Volgens hem zijn er geen inhoudelijke bezwaren, maar alleen procedurele. "Ik kan juridisch glashard maken dat het een EU-aangelegenheid is. Ik vind dat het nu onze plicht is om het nu te ratificeren. Als de lidstaten het daar niet mee eens zijn, dan ben ik de laatste die gaat dwarsliggen."

"Het is absurd om te zeggen dat ik de parlementen buitenspel wil zetten'', vervolgde Juncker. "Het is niet zo dat ik de democratie sta aan te vallen."

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl